Çağrı Merkezi: 444 0 626

Geçmişten Bugüne Altın Takılar

Geçmişten Bugüne Altın Takılar

Takı kullanımı, M.Ö. Antik Çağ’a kadar uzanmaktadır. Eski dönemlerde takı kullanımı daha çok inançlarla bağdaştırılırken, günümüzde inançlara ve değerlere bağlı takı kullanımı son derece nadirdir. Bizler, çoğu zaman inançlara bağlı bir şekilde olmasa da duygularımız doğrultusunda; kimi zaman görselliğin bizde bıraktığı hislere, estetiğe, zarafete, inceliğe ve sadeliğe bakarak takılarımız tercih ederiz. Takının işleniş şekli, rengi ve dokusu kültürlere göre değişiklik göstermekle birlikte her millet kendine has takı kültürünü ortaya koymuştur.

 

Takılar, kimi zaman statü göstergesi, kimi zaman hastalıklardan ve kötü ruhlardan korunma, kimi zaman savaşlarda bir güç göstergesi olarak kullanılıp insanoğlunun yaşantısında serüvenine devam etmiştir. Anadolu’da ise takı kullanımı 10 bin yıl öncesine dayanmaktadır. Bundandır ki günümüzde de takı ve mücevherat üretiminde Türkiye dünya çapında önemli bir paya sahiptir. Anadolu’da takı kullanım amaçları; insanların sosyal statülerini, inançlarını, totem tabu ve hangi Tanrı’ya inandıklarını ifade etme şeklinde olmuştur. Eski Anadolu’da kadınlar; sabır, kem göz, bereket vb. inançlar doğrultusunda takı kullanmışlardır.

 

Takı deyince akla her ne kadar kadınlar gelse de erkekler de bir o kadar eski dönemlerde ve günümüzde takı kullanımında geri planda kalmamışlardır. Dolaysıyla bu bilgiler ışığında hanımların genetik kodlarında yalnızca güzel görünmek ve süslenmek için takı kullanmadıkları, aynı zamanda bilinçaltlarında belirli kriterler doğrultusunda kendilerine yarar sağlayıcı tercihler yaptıkları da gözden kaçırılmamalıdır.

Sizler de bu konu hakkında ilginç bilgi, düşünce ve fikirlerinizi yorumlar kısımında bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yorum Yap